Featured

Scratch Örnekleri-14: Scratch Elma Yakalama Oyunu Yapalım

Share:
Merhabalar arkadaşlar. Bu yazımda sizlere scratch ile elma yakalama oyununu nasıl yapacağımızdan bahsedeceğim. Oyunumuzda ağaçtan farklı hızlarda elmalar düşecektir ve bu elmaları mouse ile kontrol ettiğimiz sepet içerisinde toplamaya özen göstereceğiz. Oyunun kodlarını mutlaka anlamaya çalışın arkadaşlar. Özellikle rastgele seçin komutu bence çok önemli bir kod blogu. İlerleyen derslerde yapacağımız oyunlarda işinize çok fazla yarayacaktır diye düşünüyorum.


1) İlk olarak sahnemize bir elma ağacını arka plan olarak ekleyelim. Daha sonra png formatında olan üç elma ve bir sepet ekleyelim. Aşağıda yer alan kodu elmaya yazalım.


Yukarıda yer alan kodlar elmaya yazılacak olan kodlardır. Elma yakalama oyununun kodlarını gelin hep birlikte biraz inceleyelim. İlk olarak yeşil bayrağa tıklandığı zaman elma karakterimiz gizlenecek ve puan isimli değişkenimiz de 0 olacak. Daha sonra elma hareket geçmek için 1-3 saniye arasında rastgele olarak bekleyecek. 1 saniye sonra da ağaçtan düşebilir, 2 saniye sonra da 3 saniye sonrada. Bunu oyunun daha güzel olması için rastgele olacak şekilde ayarlamaya özen gösterelim

Daha sonra yine 1 ile 3 arası rastgele kostümüne geçin komutunu ekleyelim. Bu komut ile her seferinde ağaçtan farklı elmalar düşmesini sağlayacağız. Ayrıca daha önceden oluşturduğumuz HIZ isimli değişkenimizi de -2 ile -10 arasında bir değer vererek kod bloglarını atamaya devam edelim. X -240 ile 240 arasında rastgele sayı seçin y:180 komutu ile elmaların ağacın farklı yerlerinden düşmesini sağlayalım ve son olarak görünür olması için Göster blogunu kullanalım.

180 defa olacak şekilde elmamızı y ekseninde hareket ettirelim ve HIZ değişkenimizle de hızını belirleyelim. Bu şekilde elmamız her seferinde farklı hızlarda ağaçtan düşecektir.


Yukarıda yer alan kodlar yine elmaya yazılacak olan kodlardır. Bu kodları da kısaca açıklayalım. Yeşil bayrağa tıklandığı zaman sürekli olarak eğer sepet isimli karaktere yaklaşıyorsak ve y konumu da -136 dan büyükse 1 katman geriye gidelim ( sepetin için elma düşüyor hissi versin diye bu kod blogunu kullanıyoruz) 5 defa hayalet efektini kullanalım ve gizleyelim. Daha sonra ise Puan değişkenini 1 arttırarak puan alalım :)


Yukarıda yer alan kod blogu ise oyunumuzda yer alan sepeti hareket ettirmek için kullandığımız kod blogudur.

Scratch elma yakalama oyununun yapımı bu kadar. Oyunda kullanacağınız elma ve sepetin resimlerini de yüklüyorum. İsterseniz kendiniz de farklı elma ve seper karakterleri de kullanabilirsiniz. Scratch ile oyun yapmak istiyor ve nereden başlayacağını bilmiyorsanız benimle iletişime geçebilirsiniz. Sizlere elimden geldiğince yardımcı olmak isterim.






Oyunun açılması için flash playera izin vermeniz gerekmektedir.

Hiç yorum yok