Featured

Scratch Örnekleri-2: Scratch İle Top Yakalama Oyunu

Share:
Scratch örnekleri içerisinde yer alan diğer bir uygulamamız top yakalama oyunu arkadaşlar. Sizlere elimden geldiğince scratch ile oyun nasıl yapılır onu anlatmaya çalışıyorum. Burada göstermiş olduğum uygulamaları 5 ve 6.sınıf bilişim teknolojileri ve yazılım dersi ile liselerde gösterilen bilgisayar bilimleri derslerinde çok rahat bir şekilde uygulatabilirsiniz. İlk olarak oyunumuzdan bahsetmek istiyorum. Oyunumuzda sahnenin en alt kısmında bir siyah noktamız var. Siz buraya sepette ekleyebilirsiniz. Yukarıdan düşüne mavi ve kırmızı topları toplamaya çalışıyoruz. Kırmızı topları aldığımızda eksi puan aldığımız için kırmızı toplardan uzak durmamız gerekiyor. Mavi topları aldığımız zaman ise +1 puan alıyoruz.

Oyunumuz şimdilik bu kadar. Oyunu nasıl geliştirebiliriz diye soracak olursanız topları çoğaltalım. Çoğalttıktan sonra eğer blogu ile PUAN 5 i geçtikten sonra topları daha hızlı hareket ettirelim ve 10 puana gelince BAŞARDIN desin. Eğer -1 puana düşersek de KAYBETTİN desin. Şu an yeteri zamanım olmadığım için bunu bu şekilde buraya bırakıyorum. Eğer zaman bulursam tamamlayıp içeriği yenilerim. Şimdi gelin hep birlikte scratch ile top yakalama oyunumuz yapalım. İlk olarak oyunumuzun genel görüntüsüne bir bakalım.



1) İlk olarak sahnenin altına siyah bir dikdörtgen çizelim ve aşağıdaki kod bloglarını siyah dikdörtgenimize ekleyelim.


Yukarıda yer alan scratch kodları ile siyah dikdörtgenimizi sağa ve sola hareket ettireceğiz.

2) Şimdi sahnemize bir adet kırmızı top çizelim ve aşağıda yer alan kodları bu topumuza ekleyelim.


Yukarıda yer alan kodları şimdi tek tek değerlendirelim. 

1 NOLU KODLAR

Yeşil bayrağa tıklandığı zaman kırmızı topumuz sürekli olarak yukarı ve aşağı yönde hareket ediyor. X yani yatay kısmı sabit olduğu için y ekseninde 80 konumuna gidiyor ve daha sonra -180 konumuna gidiyor. Bu şekilde kırmızı topumuz y eksini içerisinde hareket etmiş oluyor.

2 NOLU KODLAR

Yeşil bayrağa tıklandığı zaman karakter 2 ( siyah dikdörtgen ismini değiştirmedim karakter 2 olarak kalmış) değiyor ise puan değişkenini bir azalt ve gizle diyor. Bu arada PUAN değişkenini de eklemeyi unutmayalım. 

3 NOLU KODLAR

Boşluk tuşuna basıldığı zaman puan değişkenini 0 yap ve kırmızı topu tekrar göster yani aslında oyuna tekrar başlamak için bu kodu kullanıyoruz diyebilirim.

TOPLARI NASIL ÇOĞALTIRIZ??

Kırmızı topları şimdi sağ tık deyip çoğalt dediğimiz zaman birebir scratch kodları ile birebir çoğaltır ama toplarımızın farklı yerlerde hareket etmesi için mutlaka x ve y  konumlarını değiştirmeniz gerekiyor. Mesela aşağıda yer alan kodlarda kırmızı topların x ve y konumları farklı olduğu içi farklı yerlerde yukarı aşağı gidip geliyorlar.


Ayrıca diğer topların diğer toplarla aynı anda hareket etmemesi adına saniye değerleri ile de oynarsanız topların biri yukarı çıkarken diğeri aşağıya iner ve oyunumuz biraz daha zorlaşır. 

3) Şimdi sahnemize bir mavi top çizelim. Mavi top ile kırmızı topların yapılış şekli birebir aynı. Sadece puan değişkenini bir azalt yerine bir arttır diyeceğiz. Diğer tüm kodlar aynı  arkadaşlar.


Bu yazımızdaki kodlama dersi bu kadar. Diğer dersleri yavaş yavaş ekleyeceğim. Bay Kodlama'yı takip ederek scratch ile kodlama yapmayı öğrenebilirsiniz :) Ayrıca baykodlama.blogspot.com/2017/05/scratch-ile-pong-oyunu-yapalim adresinde yer alan içerik içerisinde de pong oyunu ile ilgili örneği bulabilirsiniz.

2 yorum:

  1. Teşekkürler Hocam.
    Bir BT Öğretmeni olarak paylaşımlarınızı çok yararlı buluyorum elinize emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Güzel olmuş iyi anlatıyorsunuz ben de biliyordum tamamen aynı :D

    YanıtlaSil