Featured

Scratch Örnekleri-4: Scratch İle İki Kişilik Futbol Oyunu Yapalım

Share:
Merhaba arkadaşlar. Bilgisayar bilimleri (bilişim teknolojileri) kodlama dersi için scratch ile iki kişik futbol oyunu nasıl yapılır sizlere bu yazımda bunu anlatmak istiyorum. Öğrencilerim ile bu hafta bilişim teknolojileri kursunda bu uygulamayı yapıyor olacağız. Sizlerinde faydalanacağını düşünerek paylaşmak istedim. İlk olarak oyunumuzun  nasıl çalıştığını anlatalım isterseniz.

Oyunumuz bir insan karakteri ve hayalet arasında geçiyor. Kendi kalelerini korumak isteyen karakterler, rakibinden gol yememeye çalışıyor. Gol atıldığı zaman ise bir puan kazanmış oluyorsunuz. Oyumuzun görüntüsü aşağıdaki gibidir. Oldukça zevkli bir uygulama olan bu scratch oyununu öğrencileriniz emin olun çok sevecektir.



1) ÇOCUK KARAKTERİNİN KOD BLOGLARI


Çocuk karakterinin kodları aşağıdaki gibi. Yukarı ok tuşuna basıldığı zaman karakterimiz yukarı doğru hareket ediyor. Aşağı ok tuşuna basıldığı zaman ise aşağıya doğru hareket ediyor.

2) HAYALET KARAKTERİNİN KOD BLOGLARI


Hayalet karakterindeki kod blogları ise aynı çocuk karakterindeki ile benzer. w tuşuna basıldığı zaman yukarı s tuşuna basıldığı zaman ise aşağı doğru hareket ediyor. Oyun karakterlerine ileri ve geri hareket etmesi için herhangi bir kod yazmadık.

3) SİYAH TOPUMUZUN KODLARI


Yukarıda yer alan kod blogunu açıklayalım. Yeşil bayrağa tıklandığı zaman eğer ÇOCUK karakteri topa değiyorsa 1 ile 50 arasında rastgele sayı üret ve yöne dön 8 adım git kenara geldiğinde geri dön dedik. Kısaca bu kod ile topumuz ÇOCUK karakterine çarptığı zaman hareket ediyor.


Yukarıdaki kod bloglarımız aslında bir üstte yer alan kod ile aynı. Sadece tek fark HAYALET karakteri girmiş araya. Aynı mantık yani.


Yukarıda yer alan kodlar ile topumuz yeşil bayrağa tıklandığı zaman sahne üzerinde rastgele hareketler yapıyor. Yani topumuz bu kodlar ile hareket ediyor. İlk olarak x 8 y 9 konumuna gidiyor. Daha sonra 1 iile 100 arasında rastgele olarak üretilen sayılarda tarafına dönerek sürekli olarak 8 adım gidip kenara geldiğinde dönüyor.


NOT: İLK OLARAK ADAM PUANI VE HAYALETİN PUANI İSİMLİ 2 ADET DEĞİŞKEN OLUŞTURULMASI GEREKİYOR.

Yukarıda yer alan kodlarda ise yeşil bayrağa tıklandığı zaman HAYALETİN PUANI isimli değişken 0 oluyor. VE top mavi olan kaleye değdiği zaman HAYALETİN PUANI 1 değişiyor ve GOOOOOL diye konuşuyor. MAVİKALE isimli karakterimiz bu arada oyundaki ÇOCUK karakterinin koruduğu kale.


Yukarıda yer alan kodlarda ise yeşil bayrağa tıklandığı zaman ADAM PUANI isimli değişken 0 oluyor. VE top turuncu olan kaleye değdiği zaman ADAM PUANI 1 değişiyor ve GOOOOOL diye konuşuyor. TURUNCUKALE isimli karakterimiz bu arada oyundaki HAYALET karakterinin koruduğu kale.

Umarım bilgisayar bilimleri kodlama dersi ile yapmış olduğumuz bu scratch oyununu beğenirsiniz. Ses de eklediğiniz zaman oyun daha da güzel olacaktır. Ayrıca sahneye bir de futbol sahası resmi eklerseniz daha iyi olacağını düşünüyorum. Eğer oyunumuzu beğendiyseniz sizlerden ricam mutlaka sosyal medya hesaplarınızda paylaşmanız. Ne kadar fazla öğretmenimize ulaştırırsak o kadar iyi :) Diğer scratch örnekleri için mutlaka baykodlama.blogspot.com/search/label/Scratch%20Oyunlar%C4%B1 adresini ziyaret edin :)

1 yorum: